Svečano obilježeno 10 godina halal certificiranja u Bosni i Hercegovini

Svečano obilježeno 10 godina halal certificiranja u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 21. decembar/prosinac 2016. – Agencija za  certificiranje halal kvaliteta u Bosni i Hercegovini svečanim prijemom obilježila je 10 godina halal certificiranja u našoj zemlji. Svečanom prijemu održanom u sarajevskom hotelu Pino Nature na Trebeviću prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice u BiH koja je osnivač Agencije, institucije vlasti, bh.halal certificirane kompanije i brojne druge zvanice.

 U ime Islamske zajednice u BiH ovaj značajan jubilej Agenciji je čestitao reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović.

„Kada se prije 10 godina počelo govoriti o halal certificiranju i mi iz Islamske zajednice BiH smo najviše govorili o halalu na dženazama. Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH jeste formirana u Sarajevu, ali se razvijala i razvija  u Tuzli.  Zahvaljujući vrijednom timu Agencije halal je danas poznat i prepoznat ne samo u BiH, nego i u regionu, jer i agencije za halal certificiranje iz susjednih zemalja su se osnovale i razvile zahvaljujući našoj Agenciji.  Drago mi je da vi privrednici danas više znate od mene kao reisu-l-uleme. Halal tržište se širi i mi se nadamo da ćete vi, u tom nadmetanju koje nije lagano, imati mehanizam više za uspješan nastup na tom tržištu “, naglasio je reis ef. Kavazović u svome obraćanju.

Agencija za halal certificiranje BiH  je educirala više od 1.600 predstavnika kompanija i diljem regiona implementirala halal standard u više od 150 kompanija. Halal certifikat Agencije je međunarodno priznat i omogućava plasman proizvoda na druga tržišta bez dodatnih kontrola.

„U okviru Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH okupljeni su stručnjaci različitih profila, izrađenje Halal standard i osposobljeni timovi ocjenjivača (auditora). BiH je postala prva zemlja na tlu Evrope koja je registrirala Halal standard i danas je u kategoriji zemalja sa najuređenijim halal tržištem. Razvijen je i primijenjen vlastiti Halal „know-how“ koji pokriva sve ključne segmente od standardizacije, institucionalnog pristupa, edukacije, primjene do nadzora. Agencija je tokom 2016. godinerazvila aplikaciju za pametne mobilneuređaje „Halal bazar“ - svojevrstan vodič za kupce halal proizvoda i korisnike halal usluga. Aplikacija je dostupna preko Google Play-a i omogućava kupcima i korisnicima da na jednom mjestu imaju podatke o svim halal certificiranim proizvodima i uslugama. Halal je šansa za bh. privredu, potrošače i društvo u cjelini, jer je - halal“, istaknuo je Amir Sakić, direktor Agencije za halal certificiranje BiH.

U proteklih 10 godina halal industrija u BiH bilježi konstantan napredak, prema broju kompanija, alii kvalitetu i raznovrsnosti proizvoda i usluga. Prvo desetljeće Agencija zaključuje sa 70 certificiranih kompanija koje godišnje na tržište plasiraju oko 650.000 tona halal certificiranih prehrambenih proizvoda, upošljavaju približno 8.000 radnika i ostvaraju prihod veći od 1,5 milijardi KM.

„Rezultati o kojima je govorio direktor Sakić potvrđuju da su postavljeni čvrsti temelji kvaliteta. Halal industrija u BiH je velika razvojna šansa i svi zajedno moramo uložiti napor da omogućimo njen dalji razvoj i izvozne rezultate“, kazao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Halal proizvodi su na tržištu općeprihvaćeni i prepoznati kao sigurni i pouzdani proizvodi, a Bosna i Hercegovina je prepoznata i visoko rangirana na međunarodnim listama poželjnih halal turističkih destinacija.

„Agencija za sigurnost hrane BiH je ugradila i prepoznala je halal certificiranje i ugradila ga u zakonodavni okvir naše zemlje. Vjerujemo da će, kao i do sada, halal industrija u BiH bilježiti konstantan rast i razvoj“, rekao je  Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane u BiH.

U proteklih 10 godina halal certificirane kompanije bilježe stalni razvoj, većina je zadržala ili unaprijedila postojeću poziciju na tržištu, a halal certificiranje je omogućilo početak izvoza na tržišta na koja ranije nije bilo plasmana proizvoda.

„Halal je brend i ko će drugi osim nas vlasnika brenda brinuti o njemu, razvijati ga i širiti. Cilj formiranja Asocijacije jeste da dalje širimo halal industriju u BiH i omogućimo svima koji to žele da im omogućimo da koriste halal proizvode i usluge, jer je to njihovo pravo“, rekao je Adis Hasaković, direktor Asocijacije halal industrije formirane pri Privrednoj komori Federacije BiH.

Na svečanosti je uručen halal certifikat Mliječnoj industriji 99 iz Gradačca i Hotelu Pino Nature iz Sarajeva.