Menprom: Prvi proizvodi u BiH sa nula posto nepotrebnih sastojaka

Menprom: Prvi proizvodi u BiH sa nula posto nepotrebnih sastojaka

U intervju za Halal magazin, razgovarat ćemo sa direktoricom Menproma Merimom Dževdetbegović o razvoju ovog tuzlanskog brenda, ali i o kvaliteti mesa i halal standardu.

Poštovana Merima, skoro dvadeset godina, Menprom otkako je zauzeo poziciju lidera ne odustaje od te pozicije. Koji je to bio ključni momenat u uspjehu Vaše kompanije?

Od našeg početka 1998. godine pa do danas prateći svjetske trendove u proizvodnji hrane, a uzimajući u obzir sve specifičnosti i tržišne prilike zemlje u kojoj poslujemo, iz godine u godinu bilježimo intenzivan rast i razvoj. Od male porodične kompanije Menprom je postao jedan od lidera u proizvodnji mesnih prerađevina. Teško je izdvojiti ključni momenat u uspjehu jer kontinuirano ulažemo u razvoj brenda Menprom, ali je to možda period 2004.-2008. godine kada intezivno ulažemo u razvoj novih proizvoda i pozicioniranje na tržištu BiH kao proizvođač mesnih delicija vrhunske kvalitete. Naši potrošači prepoznaju vrijednost proizvoda i nisu spremni za kompromise kada je kvalitet u pitanju.

Ova kompanija je prati trendove kada je u pitanju inovativnost u plasiranju proizvoda, ali i marketinške kampanje i sami dizajn proizvoda. Koliko je upravo taj segment doprinio povećanju prodaje i prepoznatljivosti identiteta brenda?

Najveću ekspanziju u širenju portfolija imali smo u posljednjih 5 godina kada smo segmentirali određene proizvode, redizajnirali ambalažu i kreirali nove inovativne proizvode.

Nastojimo po inovativnosti postati prepoznatljivi u segmentu mesnih prerađevina vodeći se idejom da kreiramo i plasiramo na tržište proizvode kojih nema tržište BiH .

Danas našu kompaniju karakteriše bogat portfolio brendova kreiran da zadovolji sve ukuse i potrebe potrošača. Međutim pored navedenog neophodno je stalno raditi na osiguranju kontinuiteta kvaliteta koji u konačnici stvara istinsku lojalnost potrošača prema brendu.

Tehnička ispravnost mesa je na prvom mjestu, što dokazuje i veoma rano obezbjeđivanje HACCAP i Halal certifikata u Vašoj kompaniji. Jeste li primijetili promjenu kod ponašanja potrošača nakon toga? I šta halal certifikat znači kod izvoza Menpromovih proizvoda, ali i na lokalnom tržištu?

Menprom godišnje proizvede 3,5 miliona kilograma mesa i mesnih prerađevina koje svakodnevno kupuje i konzumira veliki broj potrošača. To je velika odgovornost. Kvalitet i sigurnost proizvoa je strateška vrijednost naše kompanije, sve sirovine koje koristimo u proizvodnji nabavljaju se prema precizno utvrđenim standardima i sa porijeklom, a proces slijedljivosti kvaliteta sprovodimo sve do finalnog proizvoda na polici. U posljednjih 10 godina uspješno ispunjavamo zahtjeve ISO 22000 standarda za sigurnost proizvoda a ispravnost sirovina i finalnog proizvoda pored službenih kontrola svakodnevno provjeravamo u našoj internoj laboratoriji. Pored navedenog 2008. godine smo uveli i Halal certifikat kako bi zadovoljili i specifične prehrambene navike velikog broja naših potrošača te dodatno osigurali kvalitet proizvoda. Zahvaljujući Halal certifikatu relizovali smo izvoze naši proizvoda u UAE i Republiku Tursku.

Mnogi spočitavaju štetnost mesne industrije, naročito mesnih prerađevina, te je sve veći trend vegetarijanske i veganske ishrane. Koliko je meso važno u našoj kulturi? I na koji način sve te prerađevine, poput paštete i hrenovki, možemo zdravo iskoristiti?

Meso je životna namirnica koja je u davnoj prošlosti , a i danas najvažnija i najznačajnija hrana za čovjeka, prirodna namirnica, veoma važan izvor bjelančevina, vitamina i minerala.

Današnji potrošač, više nego ikad, brine, razmišlja i uči o odnosu hrana –zdravlje. Sve je veći broj onih koji provjeravaju konzumiranje selektirane hrane kao preduslov za dobro zdravlje, u toj selekciji je neminovno i određena vrsta mesa ili mesne prerađevine.

Na nama je proizvesti siguran proizvod za našeg potrošača bez aditiva, bez vještačkih boja i drugih dodataka koji su štetni za ljudski organizam a preporučene količine koje se unose u organizam su individualne.

Važno je istaći i društvenu odgovornost Menproma. Ono što vidimo je veliko ulaganje u aktivnosti posvećene razvoju djece i školovanja. Otkud motivacija za takvo opredjeljenje?

Naša firma je kao sponzor raznih dječijih, sportskih i muzičkih manifestija, oduvijek podržavala djecu i usmjeravala ih na sport, redovnu fizičku aktivnost, kreativnost i muziku. Želja nam je da budemo generator ili podržavajući faktor svega dobrog u našem okruženju a posebno svega onoga što doprinosi zdravom i uspješnom odrastanju novih generacija. Svojim aktivnostima pokušavamo animirati i druge da se osvrnu oko sebe i barem dio svojih prihoda usmjere i za potrebe novih naraštaja.

I za kraj – da li Menprom sprema neke novitete u skorije vrijeme, u to ne sumnjamo?

U želji da se u potpunosti zadovolje zahtjevi i želje potrošača, Menprom u asortiman uvodi nove proizvode brenda Premi. To su De luxe proizvodi Dimljena pureća prsa i Dimljena pileća prsa, bez glutena, bez soje, bez pojačivača ukusa i umjetnih boja.

Proizvodi s nula posto nepotrebnih sastojaka jedan su od vodećih trendova u svjetskoj prehrambenoj industriji i posebno smo ponosni jer ćemo biti prvi proizvođač iz Bosne i Hercegovine koji plasira ovakve proizvode na tržište.

(www.halalmagazin.com)