Vijesti

Halal sladoledi

Halal sladoledi

Postoji veliki broj definicija sladoleda. Jedna od njih je da je sladoled djelomično ili potpuno zamrznuta slastica koja se sastoji od mlijeka ili mliječnih proizvoda (mlijeko u prahu, ugušćeno mlijeko, vrhnje ili maslac), te nemliječnih sastojaka koji se dodaju u smjesu u svrhu podešavanja okusa, arome, boje, mirisa i konzistencije (šećeri i zaslađivači, stabilizatori i emulgatori, uz mogući dodatak voća, voćnih aroma, jaja, čokolade ili nekih drugih dodataka).

Zanmljivo je istaknuti da sladoled sadrži uklopljeni zrak koji služi povećanju volumena sladoleda, boljoj konzistenciji, te smanjuje osjećaj hladnoće u ustima tijekom konzumiranja. Sladoledi se na tržištu nalaze u brojnim oblicima, okusima i pakiranjima. Vrsta sladoleda mora biti navedena u deklaraciji.
Generalno, sastojci koji se koriste u proizvodnji sladoleda mogu biti halal, haram ili mešbuh, u zavisnosti od njihovog porijekla (biljno ili životinjsko).

Mlijeko u prahu, maslac i ugušćeno vrhnje mogu sadržavati sastojke koji mogu biti haram porijekla. S druge strane tokom proizvodnje sladoleda dodaju se aditivi kao što su stabilizatori i emulgatori. Najčešći emulgatori koji se koriste u proizvodnji sladoleda su esteri mono i diglicerida masnih kiselina (E 471) koji mogu biti nedozvoljeni ako su svinjskog porijekla. Voćne baze koje se koriste u proizvodnji sladoleda mogu sadržavati alkohol, koji je također zabranjen. Arome, boje i mirisi koji se koriste također mogu biti zabranjene, ako su rastvorene u alkoholu (etanolu) ili su prorijeklom od nedozvoljenih sirovina kao što je E - 120 - karminska crvena boja koja se dobija od larvi kohineal insekata ili želtin koji je svinjskog porijekla.

Rinfuzna i ugostiteljska pakovanja sladoleda koja su nam dostupana u slastičarnicama i restoranima zauzimaju posebnu pažnju, zbog toga što nemaju istaknute deklaracije o sastavu sladoleda koji je u prodaji.

Da bi sladoled bio halal nephodno je da su svi sastojci dozvoljeni i da su u skladu sa zahtjevima i odredbama Halal standarda BAS 1049:2010. Agencija za certificiranje halal kvalitete u procesu halal certificiranja provjerava porijeklo i status svih aditiva i sirovina koje ulaze u sastav proizvoda i proizvodnih linija, pa se takvi proizvodi mogu nesmetano konzumirati.