Turisti u BiH sve više traže halal objekte i usluge

Turisti u BiH sve više traže halal objekte i usluge

Kako je Hadžić kazao za Faktor, uvjeti koje turističko-ugostiteljski objekti trebaju ispuniti definirani su Halal standardom i Vodičem za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata, a koji se primarno odnose na smještaj, pripremu i posluživanje hrane u objektima

Kako se broj turista iz godine u godinu u Bosni i Hercegovini povećava, također se povećava i broj turista koji prilikom posjete zahtijevaju turističko-ugostiteljske usluge koje su u skladu sa zahtjevima halal kvalitete.

Iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH ističu da u Bosni i Hercegovini trenutno šest hotela i tri restorana imaju halal certifikat. Također, nedavno je i prvi halal tour operator u BiH završio proces halal certificiranja, za ponudu i realizaciju turističkih aranžmana za turiste koji žele halal uslugu.

Iz Agencije ističu da interes za halal certificiranim objektima kontinuirano raste.

- Sve je veći broj objekata koji se prijavljuju i usklađuju svoju ponudu u skladu sa halal zahtjevima i pristupaju halal certificiranju jer žele da adekvatno odgovore na zahtjeve halal turista. Nažalost, u BiH imamo i određeni broj objekata koji neovlašteno i samoinicijativno ističu riječ halal ili različite oznake halal na svojim objektima, promotivnim tablama, jelovnicima. Ovo je zakonski kažnjivo jer na taj način oni obmanjuju krajnje potrošače i negativno utječu na ugled naše zemlje kod halal turista. Ovo je naročito izraženo u mjestima koje posjećuju turisti iz Turske, Malezije, Indonezije i sa Bliskog Istoka, a najveći broj takvih objekata je u Sarajevu, Mostaru, Travniku, Bihaću, Jajcu, Jablanici. Nadamo se da će inspekcijski organi reagirati i spriječiti ovakve zloupotrebe kao i da će naši građani i turisti ovakve slučajeve prijavljivati nadležnim inspekcijama i turističkim zajednicama – ističe Nermin Hadžić, iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH.

Kako je Hadžić kazao za Faktor, uvjeti koje turističko-ugostiteljski objekti trebaju ispuniti definirani su Halal standardom i Vodičem za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata, a koji se primarno odnose na smještaj, pripremu i posluživanje hrane u objektima.

-Naprimjer, da bi hotel mogao dobiti certifikat za kategoriju halal hotel, potrebno je da posjeduje vlastitu kuhinju u kojoj se od halal sirovina pripremaju jela u skladu sa halal zahtjevima, da posjeduje restoran u kojem se poslužuje halal hrana, zatim da je higijena radnika, opreme i prostorija u kojima se priprema i poslužuje hrana u skladu sa zahtjevima u vezi sa higijenskom i zdravstvenom ispravnošću, HACCP – pojašnjava Hadžić.

Ističe da halal hotel treba da gostima omogući obavljanje vjerskih obreda.

- Da se u kupatilu može uzeti abdest, da se u sobi može obaviti namaz/molitva, da su tu osigurani serdžada, tespih, vaktija, označen pravac kible, da u sobama nema slika ljudi i životinja, da u sobi nije boravio pas ili neka druga nečista životinja, da u mini baru nema alkohola i da nema tzv. "TV kanala za odrasle" – pojašnjava Hadžić.

Također, halal hotel u ponudi ne smije imati kockarnicu, noćni klub, niti se smije točiti alkohol.

-Poželjno je da halal hotel u ponudi ima hotelski mesdžid, mogućnost prilagođavanja ishrane gostiju tokom ramazana za sehur i iftar, igraonicu za djecu, u sklopu SPA centra da su odvojeni prostori ili posebni termini za muškarce i žene, da postoji prostor za rekreaciju – kazao je Hadžić.

Iz Agencije napominju da se certifikat dodjeljuje kompanijama i objektima koji tokom cijele godine nude halal turističko-ugostiteljske usluge, dok se certifikat "Halal Friendly" dodjeljuje kompanijama i objektima u kojima se halal turističko-ugostiteljske usluge mogu dobiti samo na zahtjev.

(www.faktor.ba)