Dani uljarice u Brčkom: Kvalitetnom poljoprivrednom proizvodnjom do konkurentnosti na tržištu

Dani uljarice u Brčkom: Kvalitetnom poljoprivrednom proizvodnjom do konkurentnosti na tržištu

28-02-2018. - U organizaciji Instituta za razvoj i unaprijeđenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanije BIMAL održan je Dan uljarica na temu "Kvalitetnom poljoprivrednom proizvodnjom do konkurentnosti na tržištu".

Ovaj događaj omogućio je da se na jednom mjestu nađe struka, predstavnici resornih institucija i poljoprivredni proizvođači, te da zajedno daju odgovor šta je to što će bh. proizvodima dati tržišnu konkurenost sa jedne strane i kvalitet sa druge strane.

- Kompanija BIMAL kao lider u proizvodnji prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini i kao firma zahvaljujući kojoj je je prošle godine realizirana prva proizvodnja suncokreta u Brčko distriktu u Danu uljarica vidi šansu za razvoj bh. poljoprivrednog sektora. Ovo kažem jer smo mi danas uspjeli da na svim nivoima uključenosti u poljoprivrednu proizvodnju, dakle i proizvođači i institucije i firme, pošaljemo poruku da uspjeh na tržištu znači plasiranje kvalitetnog proizvoda nastalog iz kvalitetne, domaće, bez GMO sirovine - rekao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije BIMAL.

Stvaranje jake domaće sirovinske baze znači jačanje domaćih proizvođača, poručili su iz kompanije BIMAL koja svojom obavezom smatra davanje prednosti upravo domaćim poljoprivrednicima. Kao jedan od kriterija kvalitetnog proizvoda koji je konkurentan na domaćem tržištu, ali i na tržištima širom svijeta jeste i bez GMO proizvodnja, stoga je tema panela održanog u okviru Dana uljarica bila "Non-GMO proizvodnja budućnost jake bh. poljoprivrede".

- Asocijacija Donau Soja i oznaka bez GMO garancija je potrošaču da se odlučio za proizvod koji ne sadrži genetski modifikovane organizme. Također, ova oznaka jedna je od prednosti za proizvođače budući da konkurentnost na tržištu često zavisi od strogo kontrolisanog standarda - rekla je Marija Kalentić, regionalni direktor Donau Soje.

Iako Bosna i Hercegovina raspolaže sa milion hektara oraničnih površina, trenutno je 500 hiljada hektara neobrađenog zemljišta. Jedan od zaključaka Dana uljarica jeste da će se kontinuiranim zalaganjem za povećanje zasijanih površina pozitivno uticati i na opšti razvoj privrede cijele zemlje.

Poljoprivredni proizvođač iz Odžaka Dragan Jović rekao je da je teško predvidjeti ekonomske uvjete, te odnos zarade i uloženog.

- Pored mehanizacije, zemljišta i upoznatosti sa dobrim metodama proizvodnje opstanak na tržištu znači i neodustajanje od kvaliteta proizvodnje, što je prosto zahtjev, jer naše kompanije pored učešća na bh. tržištu žele prisutnost i na inostranom tržištu čiji je pojam visokokvalitetnih proizvoda nekada drugačiji od lokalnog, zato ako moj poljoprivredni proizvod ne ispunjava spomenute parametre, onda ću ja kao proizvođač ostati neuporediv - rekao je Jović.

Na Danu uljarica učestvovali su predstavnici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Agencije za certificiranje halal kvaliteta, predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS-a, entitetskih zavoda za poljoprivredu i biljnu proizvodnju, Odjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta, zaštitarskih kuća, te predstavnici bankarskog i osiguravajućeg sektora i brojni poljoprivredni proizvođači i predstavinici opština.

(izvor: faktor.ba)