Prezentacija halala u džematu Hanifići

Prezentacija halala u džematu Hanifići

U petak, 17. februara 2017. godine, u okviru serijala tribina i predavanja „Islamom kroz život hodim“  kojeg organizuje Medžlis IZ Kotor Varoš, Agencija za certificiranje halal kvalitete održala je prezentaciju „Halal i haram u ishrani muslimana“. Predavač je bio Valdet Peštalić, šef odjela za edukaciju. Predavanje je organizirano u džemau Hanifići, Kotor Varoš.

Interaktivna prezentacija bila je podjeljena u dva dijela. U prvom dijelu predstavljen je rad Agencije, a u drugi dio prezentacije obuhvatio je procedure halal certificiranja. Posebno interesovanje pristutnih pobudilo je upoznavanje sa prikrivenim haramima u proizvodima. Nakon prezentacija prisutni su istaknuli važnost halala u ishrani, životu i poslovanju te postavili pitanja iz oblasti halala. Učesnici su istaknuli zadovoljstvo dobijenim odgovorima, informacijama i stečenim  znanjima o halalu.

Da bi jedan proizvod bio halal mora se zadovoljiti sljedljivost proizvoda „od njive/farme do stola“. Agencija za certificiranje halal kvalitete vrši kontrolu cjelokupnog lanca proizvodnje uključujući primarnu proizvodnju, proizvodnju sirovina i gotovih proizvoda te pripremu i serviranje gotovih jela. 

Agencija je do sada halal certificirala 98 halal proizvođača sa područja BiH, Srbije, Crne Gore i Litvanije. Izrađena je aplikacija Halal bazar koja sadrži podatke o halal certificiranim proizvodima i proizvođačima.