Halal certificiranje u Bosni i Hercegovini

Halal certificiranje u Bosni i Hercegovini

Halal certificiranje u Bosni i Hercegovini se obavlja u skladu sa zahtjevima definiranim u Halal standardu BAS 1049:2010. Ovaj standard je u cjelosti harmoniziran sa propisima i standardima za halal hranu koji se primjenjuju u zemljama Organizacije za islamsku saradnju (OIC), te nizom ISO strandarda koji uređuju područja zdravstvene ispravnosti, higijene, inspekcijskog nadzora i kontrole sljedljivosti.

Uzimajući u obzir da živimo u svijetu globalizacije i halal je globalan. Halal proizvodi mogu u sebi sadržavati sastojke koji su porijeklom iz više država pa i sa više kontinenata. Halal je prisutan svugdje u svijetu, bilo da se radi o konzumiranju, proizvodnji ili trgovini halal proizvodima i uslugama. Halal certificirane kompanije imaju potpunu slobodu izbora svojih dobavljača, bez obzira da li su dobavljači domaće ili inostrane kompanije. Neki od najvećih proizvođača halal proizvoda su iz „nemuslimanskih“ zemalja: Brazil je najveći svjetski proizvođač hala govedine i piletine, Novi Zeland i Australija su najveći svjetski proizvođači halal ovčijeg mesa, Nestle je najveći proizvođač halal prehrambenih proizvoda, itd.

Uvjet za sirovine je da potiču od poznatog dobavljača koji posjeduje validan halal certifikat kojeg je izdalo kredibilno, međunarodno priznato halal certifikacijsko tijelo. Sistem halal certificiranja uključuje provjeru sljedljivosti svih sastojaka upotrijebljenih u halal proizvodnji, a provjera se obavlja u skladu sa metodologijom uspostavljenom ISO standardima.

Agencija za certificiranje halal kvalitete vrši kontrolu halal certificiranih kompanija putem redovnih najavljenih i nenajavljenih audita, te posredstvom laboratorijskih analiza sirovina koje se uzorkuju direktno iz proizvodnih procesa. Dodatne provjere vrše se analizom slučajnih uzoraka proizvoda koji se uzimaju direktno sa prodajnih mjesta. Analize se obavljaju u akreditiranim laboratorijama koje provjeravaju da li u sastavu pojedinih proizvoda ili uzorcima sirovina ima sastojaka koji nisu halal.

Agencija se striktno pridržava načela otvorenosti, transparetnosti i održavanja profesionalnih odnosa sa svim zainteresiranim stranama. Ujedno, značajni napori se ulažu u pružanje podrške halal konzumentima na način da su sve relevantne informacije javno dostupne na zvaničnoj internet stranici i profilima na društvenim i poslovnim mrežama. Za osiguranje veće dostupnosti podataka o halal certificiranim proizvodima, Agencija je izradila aplikacije za mobilne uređaje koje su besplatno dostupne konzumentima, a služe za identificiranje halal proizovda prilikom kupovine sistemom skeniranja barkoda ili direktnom pretragom liste proizvoda.

Agencija za certificiranje halal kvalitete pruža podršku različitim inicijativama i kampanjama čiji ciljevi nisu u suprotnosti sa standardima i poslovnim politikama kojih se Agencija mora pridržavati. U slučaju kada pojedinac ili organizacija svojim djelovanjem omalovažava ili pokušava diskreditirati Agenciju i rezultate njezinog rada navođenjem proizvoljnih interpretacija, Agencija će poduzeti odgovarajuće pravne radnje kako bi zaštitila vlastiti i integritet halala. Također, u skladu sa obavezom očuvanja načela samostalnosti i nepristrasnosti, Agencija će odbiti sudjelovanje u aktivnostima koje potencijalno mogu voditi potčinjavanju Agencije ciljevima i interesima drugih organizacija ili pojedinaca.