Halal prodavnica mora prodavati svinjetinu ili zatvoriti

Halal prodavnica mora prodavati svinjetinu ili zatvoriti

Lokalne vlasti su jednom halal supermarketu u Parizu naredile kako u prodaju mora uvrstiti svinjsko meso i alkoholna pića ili prestati sa radom, piše britanski Independent.

Prodavnica Good Price u Colombesu ne djeluje sa uvjetima iznajmljivanja u kojima se navodi kako prodavnica mora raditi kao „opća prodavnica hrane“, navode lokalne vlasti.

Također se tvrdi kako lokalna zajednica nema ispravnu uslugu u ovom supermarketu ukoliko u ponudi nema svinjskog mesa i alkohola.

„Načelnica Colombesa Nicole Goueta je lično otišla u prodavnicu i zatražila od vlasnika na napravi raznovrsniju ponudu proizvoda tako što će dodati alkoholna pića i meso i mesne prerađevine koje nisu halal“, izjavio je za The Telegraph je šef ureda načelnice Jerome Besnard.

Žalbe stanovnika

Halal supermarket radi na mjestu drugog manjeg supermarketa od prošle godine, a Besnard kaže kako su se stanovnici žalili da više nisu u mogućnosti kupovati razne proizvode koji su im bili na raspolaganju do prošle godine.

„Želimo raznovrsno društvo. Ne želimo da imamo područja u kojima žive samo muslimani, kao ni područja gdje muslimana nema“, istakao je on.

Izvor: www.balkans.aljazeera.net