Mr. Mirsad Arnautalić uspješno odbranio doktorsku disertaciju

Mr. Mirsad Arnautalić uspješno odbranio doktorsku disertaciju

U utorak, 12. jula 2016. godine, doktorsku disertaciju na temu „Propisi o ishrani u pravnoj školi tefsira“ na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu uspješno je odbranio mr. Mirsad Arnautalić. Komisiju za odbranu činili su prof. dr. Almir Fatić, prof. dr. Enes Ljevaković i prof. dr. Džemal Latić. Ovim je činom mr. Arnautalić proglašen doktorom islamskih nauka u oblasti Tefsira.

Mirsad Arnautalić (sine Ekrema i Zulejhe) rođen je 13.01.1980. godine u Brčkom. Osnovnu školu završava 1994. god. u Orašju, a potom, te iste godine upisuje Zagrebačku medresu (danas Islamsku gimnaziju) „Dr.Ahmed Smajlović“ u Zagrebu, Republika Hrvatska. Nakon završene srednje škole, upisuje Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, gdje je diplomirao 2006. god. Nakon završenog studija, pred kraj 2007. godine se upisuje na postdiplomski studij na istom fakultetu. Magistrski rad je odbranio 2012. godine, a doktorsku disertaciju je prijavio u jesen 2013. godine.

Po završetku studija, vraća se u rodno mjesto gdje se zapošljava u Osnovnoj školi „Orašje“ na mjestu profesora islamske vjeronauke. Pored osnovne škole radi i u srednjoj srednoj strukovnoj školi i gimnaziji, također u Orašju. Pored posla u školi, angažira se u Agenciji za certificiranje halal kvalitete u Tuzli, gdje je u početku bio auditor Agencije, potom konsultant za halal kvalitetu, a sada i stručni saradnik.

Po potrebi i kao ispomoć obavlja imamsku/hatibsku dužnost u Medžlisu islamske zajdnice Orašje i Kazneno popravnom zavodu Orašje, a gdje ujedno obavlja i funkciju predsjednika Medžlisa.

Od samog početka aktivno se uključuje u rad školskih organa, kao i u kulturni i vjeski život svoje zajednice i džemata. Pored svog redovnog posla član je mnogih organizacija i udruženje i drugih asocijacija, poput Asocijacije za kreiranje i razvoj pozitivnih vrijednosti ProAktiva iz Tuzle čiji je član Upravnog odbora, također je član “BZK Preporod” iz Orašja, predsjednik školskog odbora Osnovne škole “Orašje”, član skupštine IMIC-a, član Međureligijskog vijeća BiH odbora za međureligijsku saradnju i predsjednik udruženja za proizvodnju jagodastog voća iz Orašja, jer zajedno s klegom se bavi uzgajem jagodastog voća na nekih 50 dunuma, uz pčelarstvo gdje posjeduju 120 pčelinjih društava.

Učestvovao je na više simpozija, naučnih skupova, seminara, okruglih stolova, promocija itd. kako u zemlji, tako i u susjednim zemljama.
Bio je urednik, tehnički urednik i korektor na više izdanih knjiga, a objavio je više stučnih radova, posebno na temu halal hrane i kulture islamske ishrane, u domaćoj periodici, časopisima, novinama i godišnjacima (poput Novi Muallim, Glasnik, Preporod, raznim Godišnjacima) kao i na mnogobrojnim web portalima.

Služi se engleskim i arapskim jezikom. Oženjen je i otac dvoje djece.

(www.fin.unsa.ba)