Organizirana javna tribina „Halal hrana i GMO“

Organizirana javna tribina „Halal hrana i GMO“

Agencija za certificiranje halal kvalitete, u suradnji sa Asocijacom žena SDA Konjic, u četvrtak 04. maja 2016. godine, održala je javnu tribinu „Halal hrana i GMO“. Tribina je održana u Galeriji Narodnog Univerziteta Konjic.

 

Predavači na tribini bili su gospodin Valdet Peštalić, šef odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete i prof. dr. Midhat Jašić, profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Moderator tribine bila je Aida Bubalo, prehrambeni tehnolog.

Javna tribina je bila izuzetno kvalitetna i korisna u smislu upoznavanja šire javnosti o značenju i značaju halala, prije svega u ishrani, ali i u životnom stilu. Prisutni su naučili kako prepoznati prekrivene nedozvoljene – haram sastojke u proizvodima. Posebno se govorilo o GMO hrani i njenom uticaju na zdravlje ljudi i životinja.

U svom izlaganju prof. Jašić je istakao da je nabolji recept konzumiranja hrane onako kako je to islam propisao: umjereno, često i raznovrsno što je ujedno i poruka ove tribine.