EU: Predstavljanje Evropske halal inicijative

EU: Predstavljanje Evropske halal inicijative

"Evropska Halal Inicijativa" je pokrenuta s ciljem da se unaprijedi saradnja između organizacija koje se bave halalom u Evropi. Inicijativa trenutno funkcionira kao neformala grupa, a otvorena je učešće istaknutih pojedinaca, te predstavnika vladinih i nevladinih organizacija iz Evrope i svijeta koje dijele istovjetno razumijevanje halala u kontekstu njegove utemeljenosti na učenju Islama. Prvi sastanak Evropske Halal Inicijative održan je 31. januara 2016. godine u Den Haagu u Holandiji. Sastanku je prisustvovalo 12 predstavnika Halal cerifikacijskih tijela i muslimanskih organizacija, te predstavnici Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih zemalja (SMIIC).

Inicijativa počiva na činjenicama da muslimani predstavljaju značajnu populaciju u evropskom društvu, oni su većinom obrazovani i osviješteni u pogledu upotrebe halal proizvoda. Potom, evropske halal organizacije imaju zapaženu ulogu u relizaciji različitih društveno korisnih pojekata, te aktivno sudjeluju u radu nekoliko globalnih halal asocijacija. Istovremeno, u Evropi do sada nije uspostavljena zasebna struktura koja bi okupljala muslimanske institucije koje su zainteresirane za halal. Na temelju niza razgovora i konsultacija o ovoj temi, zaključeno je da među muslimanima u Evropi postoji visok stupanj saglasnosti o brojnim važnim pitanjima o halalu. Stoga je inicirano održavanje prvog sastanaka "Evropske Halal Inicijative" koja ima za cilj da:

- identificira, elaborira i pokrene razgovore o najvažnijim pitanjima halala u Evropi,

- pripremi i promovira zajedničke stavove muslimana u vezi sa halalom,

- pripremi i realizira projekte s ciljem podizanja svijesti o važnosti halala.

 

Nakon cjelodnevne rasprave učesnici sastanka su usvojili zaključke u kojima se navodi:

"Na temelju dosadašnjih iskustava, sadašnjeg načina rada i posljednjih aktivnosti u oblasti standardizacije, certificiranja i akreditiranja halala, grupa evropskih muslimana zainteresiranih za stanje halala, prepoznali su potrebu za uspostavljanje jedinstvene platforme za unaprjeđenje halal aktivnosti u Evropi.

 

Razmatrajući potrebe da se:

- zaštite interesi muslimana u oblasti halal u zemljama u kojima su oni manjina,

- osigura integritet halala i nadležnost muslimana u upravljanju halalom,

- osigura učešće islamskih stručnjaka u svakoj fazi odlučivanja o halalu,

- ulije povjerenje konzumentima u kupovinu halal proizvoda,

- razumiju prilike i izazovi svake zainteresirane strane u kontekstu različitih zakonskih regulativa, te

- promoviraju primjeri hajboljih praksi u halalu.

 

Zaključeno je da će u organizaciju narednog sastanka biti uključen veći broj predstavika koji će učestvovati u utvrđivanju pravca djelovanja "Evropske halal inicijative", te uspostavljati, ojačavati i sarađivati sa međunarodnim instiitucijama koje se bave halalom.