Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo strateški partner 12. Sarajevo Business Foruma i 3. Sarajevo halal sajma

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo strateški partner 12. Sarajevo Business Foruma i 3. Sarajevo halal sajma

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo prihvatilo je poziv Bosna Bank International (BBI) o strateškom partnerstvu ovog ministarstva na 12. Sarajevo Business Forumu (SBF) i 3. Sarajevo Halal Fair-u (SHF).

Na ovaj način Ministarstvo privrede KS omogućit će privrednicima i samostalnim poduzetnicima s područja Kantona Sarajevo da predstave svoje projekte i proizvodne potencijale investitorima iz cijelog svijeta na 12. Sarajevo Business Forumu, kao i 3. Sarajevo halal sajmu. U okviru ove strateške saradnje, Ministarstvo privrede omogućit će za 150 kompanija predstavljanje potencijalnim investitorima i povezivanje s predstavnicima poslovnih zajednica Europske Unije, zemalja Bliskog istoka i Azije.

“Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i ove godine izdvojit će značajna sredstva kako bi privrednici Kantona Sarajevo ostvarili pravo na besplatne kotizacije za učešće na Sarajevo Biznis Forumu i predstavili se međunarodnoj poslovnoj zajednici. Ove godine s organizatorima smo dogovorili dodatna pojednostavljivanja i vjerujem da će imati efekta u smislu povećanog interesa privrednika za učešće na Forumu. Po prvi put smo i generalni pokrovitelji Sarajevo halal sajma jer smatramo da je iznimno bitno da jačamo ovaj segment u proizvodnji, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je sve veća potražnja za halal proizvodima na međunarodnom tržištu“, izjavio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

 “Drago nam je da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo prepoznalo značaj koji Sarajevo Business Forum ima ne samo za Kanton, već i državu BiH i priključilo se ovom velikom projektu. U sklopu 12. SBF-a, koji će se održati 17. i 18. maja, planirani su brojni paneli sa prijedlozima rješenja, kada su u pitanju energetska i klimatska kriza, te o modalitetima uspješnije ekonomske saradnje i načinima poticanja i privlačenja investicija u sve države Zapadnog Balkana, s ciljem bržeg ekonomskog razvoja. Razgovarat će se i o modelima javno-privatnih partnerstava i ulaganja u ključne infrastrukturne oblasti u zemljama zapadnog Balkana, ali i o boljoj regionalnoj saradnji s ciljem kreiranja prosperitetnije budućnosti. Učesnici SBF-a pokušat će zajedno doći do rješenja kako da kroz uklanjanje trgovinskih barijera i bolju ekonomsko- regionalnu povezanosti, zajednički unaprijede održivi razvoj ekonomija država Zapadnog Balkana, boljeg standarda građana i sprečavanja odlaska ljudi”,  izjavio je Dino Selimović direktor Sarajevo Business Foruma.

Takođe, privrednici iz Kantona Sarajevo  koji posjeduju halal certifikat uz podršku Ministarstva privrede KS imat će mogućnost predstaviti svoje proizvode i usluge na 3. Sarajevo halal sajmu koji će se od 17.do 19. maja održati u glavnom gradu BiH.

Više informacija o 12. SBF-u dostupno je putem web stranice: www.sarajevobusinessforum.com ili putem e-maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., dok su informacije za učešće na Sarajevo Halal Fairu dostupne putem web stranice www.sarajevohalalfair.com ili putem e-maila This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

(izvor: BBI Banka)