BOSNA I HERCEGOVINA KAO KARIKA NA HALAL-KORIDORU

BOSNA I HERCEGOVINA KAO KARIKA NA HALAL-KORIDORU

Posljednjih godina skoro stalno slušamo vijesti o progresivnoj kineskoj politici koja se realizira kroz “Novi put svile”. S druge strane, muslimanske države sve više ulažu u halal-ekonomiju, odnosno halal-proizvodnju hrane, turizam, finansije, medije, farmaciju, odjeću...

Naša je regija prostor preklapanja utjecaja Evropske unije, Rusije, Turske, arapskih država i Kine. Ovi utjecaji ponekad su suprotstavljeni, a na državama je izazov kako izvući najbolje od ponuđenog. Bosna i Hercegovina je, zahvaljujući vrlo uspješnom radu Agencije za certificiranje halal kvalitete, od 2005. godine dio ovog izuzetno brzorastućeg tržišta.

O halal-koridoru možemo saznati više kroz izvještaj o stanju globalne islamske ekonomije za 2019/2020. godinu, koji je izradio “DinarStandard” uz podršku Centra za razvoj islamske ekonomije u Dubaiju.
Izazov muslimanskih država za koji još nema rješenja jeste kako povećati međusobnu trgovinu i investicije. Upravo potenciranje koncepta halal-koridora otvara brojne mogućnosti za povezivanje proizvođača, distributera, trgovaca i potrošača.

Cjelokupan tekst pročitajte na linku: BOSNA I HERCEGOVINA KAO KARIKA NA HALAL-KORIDORU

(Stav, autor: Sanadin Voloder)