Prva redovna sjednica novoimenovanog Rijaseta IZ u BiH

Prva redovna sjednica novoimenovanog Rijaseta IZ u BiH

Sarajevo, 17. januar 2019. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana prva redovna sjednica novoimenovanog Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Za sekretara Rijaseta imenovan je Nihad Mehmedović.

Na početku sjednice članovi Rijaseta su još jednom čestitali svom dosadašnjem članu Nusretu ef. Abdibegoviću na njegovom imenovanju za banjalučkog muftiju i zahvalili mu se na njegovom angažmanu u ovoj instituciji. „Rijaset i Islamska zajednica u BiH stoje iza rada muftije Abdibegovića i cijene njegovu spremnost da služi vjernicima i Zajednici i na području Banjalučkog muftijstva u izrazito teškim okolnostima“, istaknuto je na današnjoj sjednici.

- Rijaset IZ u BiH još jednom podsjeća javnost da muftija Abdibegović uživa ugled u Islamskoj zajednici kao vrstan teolog i uspješan dugogodišnji muftija travnički.  Tokom svoga angažmana uvijek, i u najtežim vremenima, pokazao je sposobnost da sa svima komunicira. Za Rijaset IZ u BiH izbor muftije Abdibegovića sa referencama govori o tome koliki značaj Islamska zajednica pridaje očuvanju zajednice vjernika na području iz kojeg su skoro u potpunosti bili protjerani svi muslimani i porušeni svi vjerski objekti. Svojim ukupnim angažmanom muftija Abdibegović je uvijek insistirao na suživotu i očuvanju duha bosanske tolerancije. Zato članovi Rijaseta vjeruju kako će i na ovoj dužnosti u Banja Luci pomoći izgradnji povjerenja i međureligijskog dijaloga u našem društvu. Istovremeno, Rijaset osuđuje zlonamjernu kampanju koja se vodi protiv muftije Abdibegovića u nekim pristranim i neprofesionalnim medijima u bosanskohercegovačkom entitetu RS i nada se da to neće ugroziti rad muftije i Islamske zajednice na tom području, saopćeno je nakon današnje sjednice.  

U nastavku sjednice na prijedlog Reisu-l-uleme donesena je odluka o organizaciji akcije prikupljanja dobrovoljnih priloga-sergije za izbjegla i raseljena lica iz Sirije. Islamska zajednica je već pomagala izbjeglicama smještenim u kampovima kako u Siriji tako i u susjednim zemljama i to će zbog pristiglih informacija o teškoj humanitarnoj situaciji s kojim se ovi ljudi suočavaju daleko od očiju svjetske javnosti nastaviti činiti.

Rijaset je usvojio prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika sa kriterijima za prijem učenika u prvi razred medresa. Donesena je i odluka o dodjeli stipendija posebno nadarenim studentima iz Bosne i Hercegovine i iz drugih balkanskih zemalja.

Rijaset je razmatrao i donio odluka o integraciji IIN Preporod i MINA-e u Media centar Islamske zajednice. Prihvaćena je i inicijativa za formiranje programskog savjeta Media centra i data saglasnost za raspisivanje konkursa za izbor i imenovanje izvršnog direktora Media centra i urednika WEB portala.

Članovi Rijaseta Islamske zajednice razmatrali su više kadrovskih pitanja u organima i institucijama Islamske zajednice kao i izmjene i dopune članova komisija, odbora, redakcija i timova. Zaposlenik Rijaseta Faruk Hašimović premješten je na mjesto šefa Odjela za pravne i kadrovske poslove. Rijaset je dao saglasnost za imenovanje Damira Alihodžića za direktora Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Za predsjednika Disciplinske komisije Rijaseta nakon odlaska muftije Osmana ef. Kozlića na dužnost muftije IZ u Evropi izvan domovinskih zemalja imenovan je prof. Mustafa Sušić.

Na kraju su razmatrani zahtjevi pristigli u Ured za društvenu brigu za dodjelu pomoći pripadnicima različitih socijalno ugroženih kategorija.

(http://www.islamskazajednica.ba)