Tuzlaci prave najveću baklavu na svijetu!

Tuzlaci prave najveću baklavu na svijetu!

Nakon prošlogodišnjeg Gastro Show-a kad je u Tuzli napravljen najveći burek na svijetu težak 675 kilograma i porcija ćevapa od 1.800 komada u lepinji 3x2 metra, stiže nam novi Gastro spektakl.

U prvoj polovini decembra će tuzlanski kuhari iz restorana Saranda uz podršku Generalnog sponzora MLINA MAJIĆ napraviti najveću baklavu na svijetu koja će težiti minimalno 600 kilograma a organizatori se nadaju da bi na kraju mogla dostići i do 1 tonu. Do sad najveća baklava je napravljena u Turskoj (Ankara) i težila je 513 kilograma.

Baklava je inače neizostavno jelo na našim tepezama pogotovo u vrijeme praznika te smo se zbog toga i odlučili za nju. Krajem septebra smo dobili i potvrdu od Guinessa da prihvataju našu aplikaciju. Ove godine promovišemo i sigurnost hrane koju konzumiramo, tako da će i sama baklava biti napravljena od halal proizvoda, za što će udruženju ZMAJEVO SRCE koje je i Organizator biti dodjeljen i halal certifikat za ovu baklavu.

Očekuje nas i bogat zabavni program tako da svakako pozivamo građane Tuzle i okolnih gradova da dođu na jedno lijepo druženje.

"Projekat ima za cilj promociju naše privrede, naših proizvoda jer u svemu učestvuju domaće kompanije i proizvodi. S obzirom da nam dolaze mnogi gosti i iz drugih gradova, onda ovdje imamo i promociju Tuzle kao turističkog grada. Mnoge kompanije koje imaju halal certifikat će vršiti promocije svojih proizvoda kako bi se i građani mogli uvjeriti u kvalitet istih, ali i ostale firme koje će građanima ponuditi zaista puno promocija i degustacija .

Još jedna lijepa slika će otići iz Tuzle, našeg kantona i naše države. O prošlogodišnjem bureku je pisao i pričao cijeli svijet, a po ocjenama medija na Trgu slobode je bilo prisutno više od 7.000 ljudi.

Mi smo poslali dopise na mnoge općine i kompanije da se uključe i pomognu projekat kako bi smo napravili što veću baklavu . Naš cilj je između ostalog da svim prvačićima sa područja TK uručimo po jednu baklavu kako bi im školski dani bili što slađi. Počastićemo i sve one ustanove koje rade sa djecom te narodne kuhinje a vjerujemo da će i mnogo građana na licu mjesta da se "zasladi " baklavom. Pokušaćemo obezbijediti i da djeca iz Sarajeva, Modriče, Tešnja, i drugih gradova taj dan dođu sa roditeljima. Bićemo im dobri domaćini, to je sigurno, jer Tuzla je oduvijek bila otvoren i gostoljubiv grad upravo zahvaljujući svojim dobrim ljudima koji su najveće bogatstvo ovog grada.

Pozivamo sve privredne subjekte da se jave, "otkupe" dio baklave koji ćemo distribuirati tamo gdje oni žele.

Partneri koji su u startu pomogli projekat su BH Telecom, Mlin Majić, Telefunken, Agencija za certificiranje halal kvalitete, Medžlis IZ Tuzla, Zada Pharmaceuticals, ćevabdžinica Limenka, restoran SEDRA, Yimor/ Megadiskont, BH Pošta- direkcija Tuzla, Mingos, Bimal, Vitalis sokovi, Lović @ co.

Vjerujemo da će mnoge kompanije da podrže ovaj nesvakidašnji projekat ali i nadležni i iz kantona i grada jer ovdje promovišemo našu kulturu i tradiciju, običaje, gastronomiju, turizam . Ne možemo ne spomenuti i humanu misiju jer putem nas uspostavljena je saradnja između naših Partnera i pojedinih udruženja iz Tuzle koja rade sa djecom i ta saradnja traje i dan danas " – ističu iz Udruženja ZMAJEVO SRCE koje je i organizator ovog spektakla.