Agencija za certificiranje halal kvalitete u radnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj

Agencija za certificiranje halal kvalitete u radnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj

Delegacija Agencije za certificiranje halal kvalitete predvođena predsjednikom Upravnog odbora Agencije za certificiranje halal kvalitete dr. Osman-ef. Kozlićem i direktorom Agencije Amirom Sakićem posjetila je u srijedu 23.11.2016. godine Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Centar za certificiranje halal kvalitete.

Delegaciju je dočekao muftija dr. Aziz-ef. Hasanović sa svojim saradnicima koji se zahvalio na posjeti. U prostorijama Mešihata muftija je upoznao članove delegacije s radom i aktivnostima Islamske zajednice u Hrvatskoj. Naglasio je tradicionalno dobre odnose i iznimnu povezanost s Agencijom za certificiranje halal kvalitete IZ u BiH te je izrazio zadovoljstvo što se suradnja nastavlja razvijati. Ukazao je i na izazove s kojima se susreću u oblasti halala te programe i aktivnosti koje provode.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić je predstavio rad Agencije i postignuća koja na polju edukacije o halalu i certificiranju postižu u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Litvaniji kao i na polju standardizacije i razvoja svjetskog halal tržišta. Istaknuta je dobra saradnja sa svim relevantnim akterima u oblasti halala na lokalnom, regionalnom i svjetskom nivou kao i razvojne inicijative u koje je Agencija aktivno uključena.  

Agencija za certificiranje halal kvalitete i Centar za certificiranje halal kvalitete imaju iznimnu suradnju od samih početaka. Zaključeno je da suradnju treba intenzivirati na projektima od zajedničkog interesa i u međusobnom pomaganju u realizaciji istih.

Predstavljena je aplikacija HALAL BAZAR koja predstavlja inovativnu bazu podataka o halal certificiranim firmama i halal proizvodima te je istaknuto da će halal certificiranim firmama sa područja Hrvatske biti ponuđeno da se podaci o njima i njihovim halal certificiranim proizvodima  nađu u ovoj aplikaciji te na taj način približe halal konzumentima u BiH i svijetu.

Aldin Dugonjić, voditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, naglasio je da bi u okviru regionalne saradnje trebalo pokrenuti zajednički projekat na razvoju i promociji halala. U ovaj projekat bi trebalo uključiti sve zainteresirane koji mogu doprinijeti ciljevima projekta.

Nakon sastanka u Mešihatu i podne namaza, delegacija je posjetila Islamski centar Zagreb gdje su posjetili Islamsku gimnaziju „Dr. Ahmed Smajlović“ čiji je rad predstavio direktor gimnazije Mevludin-ef. Arslani. Nakon završenog posjeta gimnaziji, delegacija je posjetila i MIZ Zagreb te je glavni imam MIZ Zagreb kr. hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili upriličio druženje s kojim je ovaj posjet i završen.