Bugojno: Za polaznike Kursa islama održana prezentacija o halal hrani i ishrani

Bugojno: Za polaznike Kursa islama održana prezentacija o halal hrani i ishrani

U amfiteatru Kulturnog centra princeze Dževhere u Bugojnu, u subotu 12. novembra 2016. godine,  održana je prezentacija za polaznike Kursa islama na temu halal hrana i halal ishrana i organska proizvodnja hrane. Predavači su bili: Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete i Enver Avdić, direktor Centra organske hrane „ESOF“ iz Donjeg Vakufa.

„Agencija za certificiranje halal kvaliteta Islamske zajednice u BiH već 10 godina na organiziran način se bavi certificiranjem halala u BiH. Tako su se stekla određena iskustva koja se prezentiraju na različitim mjestima. Jedna od akivnosti koju redovno realiziramo jeste i prezentacije za džematlije, za polaznike medresa, a u Bugojnu smo govorili i polaznicima kursa islama. Cilj prezentacije je da se učenici upoznaju sa osnovnim islamskim propisima o halalu, a isto tako da se i upoznaju sa određenim praksama i nekoj praktičnoj primjeni halala. Govorili smo o trendovima u savremenoj industriji i na koji način se principi halala primjenjuju u organiziranoj industrijskoj proizvodnji“ – rekao je Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

„Posebna nam je čast bila da prezentujemo organsku proizvodnju hrane polaznicima Kursa islama u Bugojnu. Bitno je istaći da se ovi mladi ljudi već na početku upoznaju koliko je bitna zdrava ishrana za život, za zdravlje i za sreću na kraju krajeva. Posebno smo fokus dali na značaj kupovine, na značaj proizvodnje organske hrane te i na taj način optimalnom iskorištavanju naših prirodnih resursa koje imamo u Bosni i Hercegovini. Nakon prezentacije posjećene su i plantaže u Donjem Vakufu, Bugojnu kao i distributivni centar. Firma ESOF Donji Vakuf kao lider u organskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini ima zaista veliku čast da mladim ljudima pokaže svoja dostignuća i sve svoje proizvodne kapacitete, koje imamo u ovim općinama“ – kazao je Enver Avdić, direktor Centra organske hrane „ESOF“ iz Donjeg Vakufa.

Nakon prezentacije polaznici Kursa islama zajedno sa svojim kolegama - polaznicima Kursa islama iz Travnika posjetili su prostorije ESOFA u Donjem Vakufu.